חיידקים ונגיפים וגם שאר היצורונים המקיפים אותנו מכל עבר, משפיעים על חיינו מכל מיני כיוונים. בבלוג אספר על אלה המוזכרים מדי פעם בחדשות וגם לחדשות מדעיות הקשורות בהם. כמו כן אשתף אתכם גם בתמונות ודיווחים על יצורים גדולים יותר, שבהם אצפה בטבע. בלוג זה גם יהווה ארכיון לחומרים שכתבתי בעבר ורלוונטיים לנושא.

14.9.24

זיקית ים-תיכונית - זמן האבקועים...

 

אבקועי זיקיות נצפים בהמוניהם בראשית הסתיו ברחבי הארץ.


בסיור לילי באזור נתניה, נצפו עשרות פרטים של אבקועי זיקית ישנים על צמחי גזר, כפי שניתן לראות בתמונות, וגם על צמחים אחרים.

 

אבקועים של זיקית ים-תיכונית בלינה על גזר קיפח
באזור נתניה - 12 בספטמבר 2024 - צילומים: דרור בר-ניר


הזיקית הים-תיכונית (Chamaeleo chamaeleon) [1,2] מוכרת גם בשמותיה זיקית מובהקת או זיקית מצויה. היא נפוצה באפריקה, אירופה ואסיה, והיא הנציגה היחידה של משפחת הזיקיתיים (Chamaeleonidae) [3] בישראל.


הזיקיות פעילות יום ויחידאיות. הן מבלות את רוב זמנן על צמחים, ונעזרות בזנבן הארוך לאחיזה ולטיפוס. מזונן העיקרי הוא חרקים ופרוקי רגליים אחרים. הן תופסות את טרפן באמצעות לשונן, שאורכה פי 2-1.5 מאורך הגוף כולו. עיניה של הזיקית ממוקמות בשני צידי ראשה. הזיקית יכולה להפעיל כל עין בנפרד, אך בשעת ציד שתי העיניים משתפות פעולה וממוקדות בטרף הפוטנציאלי [4]. ההבדל בין הזוויגים ניכר בעיקר בבסיס הזנב, שהוא עבה יותר אצל הזכרים.


שיר של שחר אבן צור בשיתוף עם מוזיאון הטבע שטיינהרדט


צבעה של הזיקית משתנה בהתאם לתנאי הסביבה, וצבע כהה עשוי להעיד על עקה (סטרס). כשהזיקית מאוימת היא מנפחת את ריאותיה, מגדילה את עצמה במידה משמעותית ומשמיעה קולות נשיפה במטרה להרתיע טורפים.

לאחר ההזדווגות הנקבה מטילה כמה עשרות ביצים בבור שהיא חופרת בקרקע. לרוב שני ההורים מתים לאחר ההטלה, ושלא כמו במיני זוחלים אחרים, הביצים יבקעו רק בעונה הבאה, כעבור שמונה עד עשרה חודשים. האבקועים עצמאיים מרגע בקיעתם, אך רק מיעוט מהם שורד ומגיע לבגרות. אורכם של הבוגרים מגיע ל-35 ס"מ.

זיקית ים תיכונית בוגרת 
מרץ 2010 - ביער אילנות 


מקורות והרחבות

[1] הערך זיקית ים-תיכונית בוויקיפדיה

[2] על זיקית ים-תיכונית באתר מוזיאון הטבע שטיינהרדט

[3] הערך זיקיתיים בוויקיפדיה

[4] על ראייה מרחבית – פוסט במדע גדול, בקטנה


עריכה: סמדר רבן

תודה לקרן אור, עלי שמשוני, קרינה סמבליאן, ממדע גדול בקטנה, על הערותיהם ולאורן אוסטר על הדרכת הסיור


עובד לרשומה בדף הפייסבוק ובאתר של "מדע גדול, בקטנה" - אוקטובר 2024


5 תגובות:

  1. יופי של צילומים.

    השבמחק
  2. צילומים מרתקים

    השבמחק
  3. תודה רבה דרור, קצר ונהדר :-)
    בתור אדם שהציל זיקית (או זיק?) בוגרת מציפורניו של חתול רחוב סקרן/רעבתן/משועמם, היא נהמה עליי בצורה די מבהילה כשניגשתי לאחוז בה ולהזיז אותה מהסקרן המילל.
    אני לא טורף, אבל אותי היא הצליחה להרתיע לגמרי, ככה שאחזתי בה בעזרת חתיכת בד שמצאתי במקום תוך כדי הרחקת החתול בצעקות ורקיעות רגליים.
    מבלי לחפור עכשיו בגוגל, הן נושכות?...
    (שואל את עצמי האם זו שאלת קיטבג מהראשונות במעלה).

    השבמחק
    תשובות
    1. פוטנציאל לנשיכה יש לה - אין לי מושג כמה חזקה הנשיכה. - אבל לא שמעתי על אף אחד שננשך באופן רציני.

      מחק