גבינות, כידוע לרובנו, מיוצרות מחלב, והמרכיב החשוב בתהליך הייצור הוא החלבון קזאין, שמהווה כ-80 אחוזים מחלבוני החלב. רוב הקזאין (קזאין אלפא) נמצא נמצא בחלב בצורתו המזורחנת (קשורות לסרינים שבו קבוצות זרחה). הזרחות מוספות לקזאין, בעזרת אנזימים מיוחדים, לאחר ייצורו בריבוזומים של התאים המייצרים (תאי בלוטת החלב). לזרחות הקשורות לקזאין נקשר הסידן שבחלב, ומאפשרת לקזאין ליצור את המבנה הגלובולרי הפעיל שלו.
![]() |
חנות גבינות בפריס Hu Totya, Wikimedia commons |
![]() |
תרשים של תהליך יצור הקזאין המזורחן - מהמאמר |
השלב הבא אמור להיות שדרוג של התהליך כדי שיתאפשר ייצור של גבינות ומוצרי חלב אחרים ללא מעורבות של בעלי חיים. תהליך שיהיה ידידותי לסביבה גם מבחינת טביעת הפחמן של הגבינות החיידקיות, שתהיה נמוכה הרבה יותר.
על הכוונת של החוקרים גם הגירסה ה"מסוכרת" של הקזאין, קזאין קפא. שם קשור לקזאין הסוכר לקטוז. - בחלק מהגבינות צריכים את שניהם.
המאמר - מ-Trends in Biotechnology
בפוסט מצוין "שכנראה יתאפשר להשתמש בקזאין אלפא מזורחן ביתר בתהליכי יצור של גבינה". אך טבעי שהחוקרים יראו ניסוי ראשוני מסוג proof of concept, בפרסום שלהם. אם אכן יצלח, מעניין מה תהיה עלות "הגבינה"שניתן יהיה לייצר בביוריאקטורים והאם יהייה כלכלית. באנלוגיה, ראה הקונספציה של "ייצור בשר" מתאי גזע - מסתבר שלעת עתה לא רק שטעם "הסטייק המתורבת" נופל מטעמו של סטייק האמיתי, אלא גם תהליך הייצור רחוק מלהיות כלכלי.
השבמחקאגב, בדוק מדוע הפיד של הפוסט הזה אינו תקין ונפתח מהקישור ברשימה הנגללת באתר פרפרים "כפוסט שאינו קיים".
הוצאות גידול בקר או צאן לחלב הם הרבה יותר גבוהות מגידול של חיידקים בפרמנטור - כך שכנראה זה יהיה כלכלי.
השבמחקהקישור תקין עכשיו מהרשימה של האתר. הכתובת המקורית שנתתי הייתה שגויה, והחלפתי אותה.
וזה בתנאי שיהיו מספיק ביוריאקטורים שיוכלו למלא את הצריכה העולמית של אוכלוסית הטבעונים. בכל זאת גבינות הם לא הורמונים או תרופות 🙂
מחקאין סיבה שגם לא טבעונים יהנו מזה. אם הטעם יהיה זהה והמחיר דומה - או אפילו נמוך יותר.
מחק