חיידקים ונגיפים וגם שאר היצורונים המקיפים אותנו מכל עבר, משפיעים על חיינו מכל מיני כיוונים. בבלוג אספר על אלה המוזכרים מדי פעם בחדשות וגם לחדשות מדעיות הקשורות בהם. כמו כן אשתף אתכם גם בתמונות ודיווחים על יצורים גדולים יותר, שבהם אצפה בטבע. בלוג זה גם יהווה ארכיון לחומרים שכתבתי בעבר ורלוונטיים לנושא.

6.7.25

קורבן רביעי לנגיף הכלבת האוסטרלי (ABLV).

 

השבוע פורסם על מוות של גבר באוסטרליה (NSW),  לאחר שננשך על-ידי עטלף ופיתח לאחר מספר חודשים סימנים של מחלה דמויית כלבת. הנגיף שגרם למחלתו הוא הנגיף  Australian Bat Lyssavirus - ABLV, המשתייך, לאותה משפחה אליה משתייך נגיף הכלבת וגורם למחלה דומה. נכון להיום, אין נגיפי כלבת וכלבת ביבשת אוסטרליה, ולכן שם מתייחסים למחלה כמו לכלבת.  

הגבר, כבן 50, טופל למניעת כלבת לאחר שננשך על-ידי עטלף שלא זוהה, אך לאחר מספר חודשים הופיעו בו  תסמינים של כלבת והוא אושפז במצב חמור ולא שרד. 

הכלבת שבה חלה האיש דומה מאד לכלבת המוכרת לנו - לאחר כאבי ראש עליית טמפרטורה וסחרחורות, מתפתחים שיתוקים, מלווים בהזיות ופירכוסים שמובילים למות החולה. 

הנגיף ABLV במיקרוסקופ אלקטרונים סורק
המקור: CSIRO, Wikimedia Commons

נגיף הליסה האוסטרלי אותר לראשונה ב-1996 בסקר נגיפים בבלינה (ב-NSW) במוחו של גור עטלף פירות מהמין "שועל מעופף שחור" (Pteropus alecto). באותה שנה, בקווינסלנד, ננשכה אישה שעבדה בטיפול בעטלפים, היא סרבה לקבל טיפול, ולאחר מספר שבועות חלתה ומתה.
ב-1998, גם בקווינסלנד, חלתה ומתה אישה נוספת במחלה, לאחר שננשכה על-ידי שועל מעופף שחור וטופלה נגד כלבת. הטיפול לא עזר.
ב-2013, גם בקווינסלנד, חלה ומת ילד בן 8. גם הוא טופל למניעת כלבת לאחר שנשרט או ננשך על-ידי עטלף פירות. כאמור, הטיפול לא הצליח. 

באותה שנה, בדרום-מזרח קווינסלנד , אותרו שני סוסים באותה חווה,  שחלו ומתו מהדבקה בנגיף. הם ננשכו והודבקו על-ידי פרט אחד, או יותר, של אשמן-כיס צהוב-בטן (Saccolaimus flaviventris) 

הנגיפים אותרו בינתיים רק בשתי קבוצות של עטלפים: שועלים מעופפים, המוכרים גם כעטלפי פירות (Pteropus) ועטלפוני חרקים (Saccolaimus). אך רשויות הבריאות ממליצות להמנע מכל מגע לא מוגן עם כל! מיני העטלפים. 

שועל מעופף שחור
צילום: Andreas Trepte, Wikimedia Commons

הסוג Lyssavirus כולל מינים שונים של נגיפים, ביניהם נגיף הכלבת (Lyssavirus rabies), שקוטל כל שנה כ-55,000 איש ברחבי העולם (אך לא באוסטרליה) והנגיף האוסטרלי (Lyssavirus australis). יש דמיון חלקי באנטיגנים של שני הנגיפים, לכן נבדקת האפשרות שיתכן וחיסוני הכלבת, שבשימוש נפוץ בעולם, יגנו, לפחות חלקית, מפני ההדבקה בנגיף הליסה האוסטרלי. בשלושה מארבעת ממקרי התמותה ניסו לטפל, אך הטיפול לא הצליח. כל שנה מטופלים באוסטרליה 120-100 "נפגעי עטלפים" בטיפול מונע כלבת, שכמעט כולם לא חולים במחלה. אך לא נבדק אם הטיפול הצליח למנוע את המחלה לאחר ההדבקה בנגיף, או שלא הייתה הדבקה בכלל.

פוחלץ של אשמן-כיס צהוב-בטן (עטלפון חרקים)
צילום: Heath W
arwick, במוזיאון הלאומי בויקטוריה

נגיף הליסה האוסטרלי אינו קיים מחוץ לאוסטרליה.  נגיף הכלבת מאכלס עטלפים בצפון אמריקה ודרומה, שם עטלפים יכולים להעביר את הכלבת לאנשים  גם דרך מערכת הנשימה (במערות דחוסות ומאוכלסות בעטלפים ובהפרשותיהם).  

בינתיים, לאור מספר המקרים הנמוך של המתים מהנגיף (ארבעה אנשים ושני סוסים) - כנראה שפיתוח חיסון ייעודי נגד הנגיף האוסטרלי ידחה.

אז אם אתם נוסעים לאוסטרליה - אל תגעו בעטלפים בכלל, ובמיוחד אם הם נראים חולים או פצועים. 

והעיקר שנהיה בריאים. 


לקריאה נוספת 

כתבה - צור גואטה ב-YNET

על הנגיף - באתר CSIRO - הסוכנות הלאומית האוסטרלית למדע

על הסוסים שנפגעו מהנגיף - ברשת abc האוסטרלית


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה