חיידקים ונגיפים וגם שאר היצורונים המקיפים אותנו מכל עבר, משפיעים על חיינו מכל מיני כיוונים. בבלוג אספר על אלה המוזכרים מדי פעם בחדשות וגם לחדשות מדעיות הקשורות בהם. כמו כן אשתף אתכם גם בתמונות ודיווחים על יצורים גדולים יותר, שבהם אצפה בטבע. בלוג זה גם יהווה ארכיון לחומרים שכתבתי בעבר ורלוונטיים לנושא.

16.4.25

התפרצות של גחלת בפארק Virunga בקונגו - לפחות 50 היפופוטמים חלו ומתו.

 

בשמורת הטבע מהוותיקות בעולם, Virunga, דרומית לאגם אדווארד, במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, נמצאו בתחילת אפריל 2025 פגרים של כ-50 היפופוטמים. רבים מהפגרים צפו בנהר Ishasha,  
נפגעו גם בעלי חיים נוספים' ביניהם תאואים (בופלו). כולם מתו ממחלת הגחלת (anthrax). תושבי המקום הוזהרו שלא לאכול בשר מהשטח, כי גם הם יכולים להדבק במחלה. 

פגר של היפופוטם שצף בנהר Ishasha, ב-8-4-2025 
המקור: Viruga park via Roiters

מחלת הגחלת (anthrax), הנגרמת על ידי חיידקי Bacillus anthracis, היא במקורה מחלה קטלנית של בעלי חיים בטבע ובמשק האדם. המחלה מאופיינת על ידי אלח דם, מלווה בהשחרת הטחול והדם, ובפגיעה במנגנון הקרישה. בבקר ובצאן מתחילה המחלה בעלייה בטמפרטורת הגוף ובקשיים בנשימה ובתפקוד הלב. לאחר מכן נפסקת פעילות הקיבות, ועקב כך חדל בעל החיים לאכול. תנובת החלב של הפרות נפסקת והן מפילות. סימני מחלה אחרים הם הפרשות דמיות מפתחי הגוף ובצקות באיברים שונים. בסוסים מופיעים גם שלשולים דמיים ורעידות. במקרים החריפים נשכבת החיה על האדמה בלי כל סימנים מוקדמים, מפרפרת מעט ומתה.


נבגים של חיידקי Bacillus anthracis

ההיפופוטמים כנראה אכלו צמחים שזוהמו בנבגים של החיידקים. מקור הנבגים הוא כנראה בפגרים של בעלי חיים ממגיפה קודמת שהיו קבורים בקרקע באזורים שההיפופוטמים רעו בהם. 

המחלה נפוצה היום במדינות שאין בהן פיקוח וטרינרי נאות, ופוגעת בבני אדם שבאו במגע עם בעלי חיים חולים או עם פגריהם. באדם מדובר לרוב בגחלת עורית -  פצע בעור, או גחלת של דרכי העיכול בעקבות אכילת בשרן של חיות נגועות. טיפול אנטיביוטי מתאים (לרוב פניצילין) מאפשר להתגבר על המחלה. ללא טיפול התמותה עלולה להגיע ל-20 אחוז.

צורה שלישית נדירה, גחלת ריאתית, היא דלקת ריאות קטלנית (95 אחוזי תמותה), כתוצאה מחדירת נבגים רבים של החיידק לדרכי הנשימה. מחלה זו שכונתה "מחלת ממייני הצמר" (Woolsorter's disease) הייתה נפוצה עד תחילת המאה העשרים בעיקר אצל גוזזים ובורסקאים, שטיפלו בצמר ובעורות של חיות נגועות במחלה, והיום חוששים מפניה בלוחמה ביולוגית.


לקריאה נוספת

טרור ביולוגי בארצות-הברית – חיידק הגחלת - "גליליאו" (93, מאי 2006)

פיתוח החיסון נגד חיידק הגחלת בישראל – "גליליאו" (129, מאי 2009)

Bacillus anthracis ומחלת הגחלת - בבלוג זה - 1998


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה