חיידקים ונגיפים וגם שאר היצורונים המקיפים אותנו מכל עבר, משפיעים על חיינו מכל מיני כיוונים. בבלוג אספר על אלה המוזכרים מדי פעם בחדשות וגם לחדשות מדעיות הקשורות בהם. כמו כן אשתף אתכם גם בתמונות ודיווחים על יצורים גדולים יותר, שבהם אצפה בטבע. בלוג זה גם יהווה ארכיון לחומרים שכתבתי בעבר ורלוונטיים לנושא.

4.12.24

הפיזיקאי האירי ג'ון טינדל שמצא את הדרך להשמיד נבגים (טינדליזציה)

 ב-4 בנובמבר 1893 (היום לפני 131 שנים) הלך לעולמו הפיסיקאי האירי המוערך ג'ון טינדל (Tyndall). 

הביולוגים, וגם חלק מהקהל הרחב, מודעים לקיומם  של הנבגים הפנימיים (endospores) של החיידקים, שאינם  מושמדים בהרתחה. היום, כשיש לנו סירי לחץ ומכשירי אוטוקלאב, שמעלים את הטמפרטורה של התמיסה ל-120 מעלות, זו ממש לא בעייה לעקר תמיסה מנבגים. אך הראשון שמצא דרך יעילה לעיקור של תמיסות מנבגים היה ג'ון טינדל.  הוא הרתיח את התמיסה, נתן לה להתקרר כמה שעות, לפעמים גם עד ליום המחר, ואז הרתיח אותה שוב, וחזר על התהליך מספר פעמים. חלק מהנבגים, שלא הושמדו בהרתחה הראשונה, נבטו לאחר הקירור ו"הפכו" לחיידקים 'רגילים', שהושמדו בהרתחה הבאה. ולכן לאחר מספר מחזורים של הרתחה וקירור לא נותרו בתמיסה נבגים. התהליך שפיתח נקרא היום על שמו טינדילציה (Tyndallization). אך התחליפים המודרניים ייתרו את השימוש בו.   

ג'ון טינדל (1893-1820)
Portrait by G. Richmond, Courtesy the Royal Institution


ג'ון טינדל היה מהמדענים הבולטים של המחצית השנייה של המאה ה-19. ב-1847 החל את הקריירה המדעית שלו כמורה למתמטיקה בהמפשייר, וב-1848 עבר למרבורג שבגרמניה, שם למד לדוקטורט בהדרכתו של רוברט בונזן (Bunsen - זה שמבערי הגז המעבדתיים קרויים על שמו). ב-1850 חזר לאנגלייה וב-1853 מונה לפרופסור לפילוסופיה של המדע במכון המלכותי בלונדון. טינדל היה מרצה מעולה ונודע בהרצאותיו לקהל הרחב - בהן הנגיש מדע מורכב בצורה בהירה וברורה.  


מכשיר טינדליזציה, מספרו של טינדל (The optical deportment of the atmosphere in relation to the phenomena of putrefaction and infection) - 1876. 

טינדל התעניין במגנטיות, באור, בחום, בקולות ובתופעות סביבתיות. ההסבר שלו על הצבע התכול של השמיים ("הכחול של טינדל" - Tyndalls blue)  - שנובע מפיזור האור על-ידי חלקיקים באטמוספרה,  מקובל גם היום. המחקר המרכזי שלו עסק בתגובות המתרחשות כשאור הפוגע בגזים שונים, ופיתח למטרה זו ספקטרופוטומטר מתאים (תרמופייל - Thermopile). הוא חקר גם את זיהום האוויר בלונדון. 

תוצא טינדל (the Tyndall Effect), הנקרא על שמו, מתאר את מעבר האור דרך  חלקיקים מורחפים (במים,  אך גם באוויר). ראו בסרטון:  

 

טינדל התעניין גם בקרחונים , ומחקריו בתחום "זיכו" אותו ברכס הרים שבאנטארקטיקה, הרי טינדל,  שנקראים על שמו. 


מקורות

https://microbiologyclass.net/john-tyndall-1820-1883/

https://www.tyndall.ie/john-tyndall/

https://www.youtube.com/watch?v=RobgDD4qSMI&t=94s


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה