חיידקים ונגיפים וגם שאר היצורונים המקיפים אותנו מכל עבר, משפיעים על חיינו מכל מיני כיוונים. בבלוג אספר על אלה המוזכרים מדי פעם בחדשות וגם לחדשות מדעיות הקשורות בהם. כמו כן אשתף אתכם גם בתמונות ודיווחים על יצורים גדולים יותר, שבהם אצפה בטבע. בלוג זה גם יהווה ארכיון לחומרים שכתבתי בעבר ורלוונטיים לנושא.

12.10.10

חיידקי Salmonella נגד סרטן


חיידקים מתבייתים על תאים סרטניים וכך מפעילים את מערכת החיסון


חיידקי סלמונלה המשמשים במחקר
צילום: CDC/Janice Haney Carr


מֶלָנוֹמה היא מחלה סרטנית שמקורה לרוב בתאי הפיגמנטים בעור (מלנוציטים) ושאם אינה מטופלת בשלב מוקדם, היא גורמת למוות בייסורים. תאים סרטניים - כלומר תאים שמתרבים ללא בקרה - מתפתחים בגופנו בתדירות יחסית גבוהה. אך סמני אזהרה (אנטיגנים אופייניים לגידול) המיוצרים בתאים אלה ויוצאים מהם דרך חלבון אופייני לצומתי מעבר, המכונה connexin 43. סמני האזהרה מגיעים לתאים מציגי אנטיגנים ואלה "מזעיקים" את תאי מערכת החיסון המפעילים את מערכות ההשמדה העצמית של התאים הפגועים. בכך הגידול הסרטני מדוכא ו/או מושמד.

בתאי מלנומה אין כמעט connexin 43. בשל כך אין יציאת סמנים, מערכת החיסון לא מוזעקת, אינה מגיבה כלפי הגידול ומאפשרת לו לשגשג, לגדול ולהתפשט לאיברי הגוף האחרים.

שיתוף פעולה של קבוצת המחקר בראשות מריה רשיניו (Rescigno), מהמכון האירופי לחקר הסרטן שבמילנו, איטליה, עם קבוצת המחקר בראשות פרנצ'סקה אבוגדרי (Avogadri), מהמרכז לחקר הסרטן ע"ש סלואן קטרינג (Sloan-Kettering) בניו-יורק שבארצות-הברית, עשוי לקדם טיפול כנגד המחלה, וזאת בעזרת חיידקי Salmonella typhimurium.

לחיידקי S. typhimurium, הגורמים לטיפוס הבטן בעכברים ולמחלת מעיים בבני אדם, יש תכונה מיוחדת המוכרת כבר כ-150 שנה - הם נוטים להתביית על תאים סרטניים: כאשר הם מאכלסים אדם או חיה אחרת, החולים בסרטן, ההתנחלות העיקרית ובעקבותיה ההתרבות של החיידקים מתרחשת באזור הגידול.

החוקרים הזריקו חיידקי סלמונלה מוחלשים (שאיבדו את יכולתם לגרום למחלות האופייניות), לעכברים חולים במלנומה, ובמקביל הוסיפו חיידקים לתרבית של תאי מלנומת אדם. ההדבקה בסלמונלה גרמה בשני המקרים לעלייה בכמות של connexin 43 בתאים הסרטניים. מערכת החיסון חיסלה את הגידול בעכברים המוזרקים והם הבריאו. החוקרים מקווים שהעלייה בכמות של ה-connexin שנצפתה בתרבית תאי המלנומה של האדם, תתרחש גם בניסויים שיבצעו, לאחר קבלת האישורים המתאימים, גם בבני אדם חולי מלנומה ושהדבר יאפשר את השמדת הגידול.

אין זו הפעם הראשונה שבה משתמשים בחיידקים כדי לעורר תגובה חיסונית כנגד תאים סרטניים. כבר במאה הקודמת הזריקו חיידקי שחפת (Mycobacterium tuberculosis, מהזן BCG, ששימש לחיסון כנגד המחלה) כדי לסייע בהתמודדות עם סרטן שלפוחית השתן. הדלקת שנוצרה בשלפוחית עקב ההדבקה בחיידקים כיוונה לאזור את תאי מערכת החיסון, שזיהו את התאים הסרטניים והשמידו אותם.

לקריאה נוספת
B. Pang, J. Neefjes, Coupled for cross-presentation in tumor immunotherapy. Sci. Transl. Med. 2, 44ps40 (2010).

F. Saccheri, C. Pozzi, F. Avogadri, S. Barozzi, M. Faretta, P. Fusi, M. Rescigno, Bacteria-induced gap junctions in tumors favor antigen cross-presentation and antitumor immunity. Sci. Transl. Med. 2, 44ra57 (2010).

דרור בר-ניר, על מחלת טיפוס הבטן ונשאים תמידיים שאינם חולים, "גליליאו" 136 (2009);

פורסם במקור ב"גליליאו", גיליון 146, עמ' 22, אוקטובר 2010.  

2 תגובות:

  1. ווואו מרתק!! האם הטיפול באמצעות חיידקים אלו כבר נמצא בשימוש? האם זה יכול להינתן כטיפול מונע או טיפול ביניים כדי למנוע איחור באבחון סרטן עד אשר בטוחים שהגוף נקי מגידולים?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא שמעתי על כך שמיישמים את זה עדיין. יש מחקרי המשך בנושא. כדי שרעיונות חדשים יכנסו ליישום צריך לעבור תהליך ארוך ויקר. חברות תרופות לא ששות להשקיע בדבר שיגרום להם "הפסד" על תרופות קיימות, גם אם הן פחות יעילות. אשמח להתבדות.
      מחקר המשך - ממרץ 2014 - http://www.nature.com/gt/journal/v21/n3/full/gt201386a.html

      מחק