כשמדברים היום על החומר הגנטי ביצורים החיים, זה כמעט מובן מאליו שאנו מדברים על DNA. אם נעבור לנגיפים, בחלק מהם נמצא נמצא חומר תורשתי אחר, RNA, הקרוב במבנהו הכימי ל-DNA. מה חשוב בחומר תורשתי - שיהיה קל לשכפל אותו, ושיהיה ניתן להצפין בו מידע. DNA ו-RNA - שתיהן חומצות גרעין שנבדלות זו מזו באטום חמצן בסוכר המרכיב את השלד שלהם, ובבסיס חנקני אחד - עושים זאת מצוין. אך DNA ו-RNA לא תמיד היו כאן. מקובל היום להניח ש-RNA קדם ל-DNA בהיסטוריה של החיים, בתקופה קצרה - המכונה "עולם ה-RNA". אך מה קדם ל-RNA כחומר תורשתי? כיצד נראה החומר התורשתי של החיים שקדמו ל"עולם ה-RNA"?
השלד של חומצות הגרעין המוכרות לנו מורכב למדי - שילוב של סוכרים וחומצה תלת זרחתית - ולא הצליחו לייצר אותו באופן ספונטני בתנאי מעבדה ולכן הניחו שהשלד הקדום היה פשוט יותר. לפחות ששה חומרים, שסונתזו במעבדה, הוצגו כמועמדים להקדים את הסוכר-זרחה של חומצות הגרעין בחומר התורשתי של עולם ה"קדם-RNA".
בין היתר, הוצג כבר ב-1991 חומר תורשתי היפותטי קדום, בעל שלד חלבוני, המכונה PNA (ר"ת של Peptid nucleic acid - שם קצת מטעה, היות והוא אינו חומצי). נגזרת של החומצה האמינית גליצין, N-(2-Aminoethyl) Glycine, המכונה AEG, מהווה את השלד שלו. הבעיה העיקרית לגבי תקפות ההשערה, נבעה מכך ש-AEG, שסונתזה במעבדה, לא היתה מוכרת מהטבע.
AEG כמרכיב ב-PNA |
לאחרונה, קבוצת חוקרים מארצות הברית ושוודיה, בראשותו של פול קוקס (Cox), חיפשה ומצאה את ה-AEG במינים שונים - מכל חמשת תת-הקבוצות של החיידקים הכחוליים, ובסביבות שונות מרחבי העולם. לא ברור עדיין מה תפקידו של ה-AEG בחיידקים, אך מציאת המולקולה בטבע, "מחזקת" את האפשרות, שאולי AEG היוותה חלק מחומר גנטי קדום.
ל-AEG פוטנציאל מחקרי וטיפולי כמשתיקת גנים במחלות גנטיות מסויימות. אך על-כך בהזדמנות אחרת.
לקריאה נוספת
על PNA כחומר תורשתי משוער
על מציאת AEG בחיידקים כחוליים
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה