דפים

2.7.25

פנקס חיסונים דיגיטלי לכל אחד - החל ממחצית מרץ 2025.

 

יוזמה ברוכה של משרד הבריאות שהחלה ב-2017, יצאה סוף-סוף לפועל ב-15 במרץ השנה, לאחר שה"חוק להנגשת מידע ופנקס חיסונים דיגיטלי למחוסן", המאפשר אותה, נחקק בספטמבר 2024 ונכנס לתוקף. 

את החוק, בשמו הרשמי "תיקון לפקודת בריאות העם 43" יזמו חברי הכנסת אליהו ברוכי ו-ואליד אלהואשלה והוא קודם במהירות ראויה לציון על-ידי וועדת הבריאות של הכנסת בראשות ח"כ יונתן משריקי. 

חוק זה הוא חלק מחוק החיסונים אותו יזמה עמותת מדעת שאושר בקריאה ראשונה בשנת 2019 ולא הושלם בגלל נפילת הממשלה ופיזור הכנסת.

לכל אחד מאיתנו (וגם לצוות הרפואי המטפל בנו) יש עכשיו גישה באתר הממשלתי למאגר החיסונים הלאומי, לכל החיסונים שחוסנו בהם בכל סוגי המרפאות: בטיפת חלב, בקופות החולים, בבתי החולים ומרפאות חרום אחרות, בצבא, בבתי הספר ובמרפאות המטיילים. החוק מחייב עכשיו, את כל המרפאות האלה, להזין את נתוני החיסונים למאגר עד 72 שעות מביצועם. 

חיסונים
Prefeitura de Itapevi, Wikimedia Commons

גם חיסונים שבוצעו לפני כניסת החוק יוזנו בהמשך למאגר, לכן המידע שם חלקי או חסר. מומלץ לשמור על פנקסי החיסונים רגילים, אם אינכם רואים במאגר הדיגיטלי את המידע הקיים בהם.  

המאגר יהיה זמין לנו רק לאחר זיהוי מאובטח. ויהיה זמין גם לצוות הרפואי המטפל בנו. תמיד נוכל להוריד משם את הפנקס המעודכן. 

מטרת המאגר היא לשפר את המעקב הרפואי אחר החיסונים - גם שלנו וגם של הרופאים שלנו.  המידע במאגר יעזור לטפל בנו בשעת חרום (למשל - בזמן פציעה חמורה יוכל הצוות המטפל להתעדכן מיידית מה מצבו של המטופל מבחינת חיסוני הטטנוס). 

אם יהיה צורך להציג את המידע שמאגר - לפני נסיעה או לפני קבלה ללימודים או עבודה, יתאפשר להדפיס את המידע בעברית ובאנגלית. 

חשיבות החיסונים

להזכירכם, בעקבות החיסונים ירדה התחלואה והתמותה במחלות רבות בצורה מאד משמעותית. שתי מחלות (אבעבועות שחורות, בבני אדם, ודבר הבקר, בחיות משק) כבר הוכחדו, וכולנו מקווים שבקרוב נצליח להכחיד גם מחלות נוספות, כשהראשונה שבהן תהיה כנראה מחלת הפוליו.

הצלחתם של החיסונים היא גם בעוכריהם. אנשים צעירים לא מכירים את המחלות ואת נזקיהם והם עלולים להתפתות לוותר על החיסונים. קיימים גם שרלטנים ומומחים מדעת עצמם שמתנגדים לחיסונים ולטיפולים רפואיים אחרים ש"בזכותם" אנו רואים היום התפרצויות של שעלת, חצבת, אבעבועות רוח, ומחלות נוספות.

יש תופעות לוואי לחיסונים, רובן המכריע חולפות תוך זמן קצר. ולעתים נדירות המתחסנים נפגעים מהם, אבל הסיכון להפגע מהמחלה עצמה הוא הרבה יותר גבוה. חומרת תופעות הלוואי מהחיסונים בדרך כלל קטנה משמעותית מסיבוכי המחלה עצמה.

האם אתם רוצים לראות את המחלות האלה מסתובבות בינינו?

התחסנו, הגנו על עצמכם ועל היקרים לכם. וזכרו שיש בינינו גם אנשים שמסיבות שונות, רפואיות וגילאיות, אינם יכולים להתחסן. אם כולם מסביבם יהיו מחוסנים (חיסון העדר), גם הם יהיו מוגנים.

עומדים בתור להתחסן נגד פוליו בסן-אנטוניו, בטקסס, ב-1962.
המקור: CDC/Stafford Smith

לקריאה נוספת 

על מאגר החיסונים הדיגיטלי - באתר הממשלתי

נוסח החוק - באתר הכנסת

כתבה מ-YNET - על יציאת היוזמה לדרך - איתי גל - יוני 2017

היסטוריה של החיסונים, על קצה המזלג - דרור בר-ניר - 2018

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה