משפט שנחשב לאחד משיאי העימות המתמשך בין תומכי האבולוציה לבריאתנים.
בראיין (מימין) מול דרו (משמאל) מקור: אוניברסיטת הופסטרה, לונג איילנד, ניו-יורק |
במרץ 1925, החודש לפני 97 שנים, נחקק במדינת טנסי שבארצות הברית חוק שאסר על הוראת האבולוציה של האדם בבתי הספר הציבוריים, העונש על העבירה נקבע לקנס של 500-100 דולר. (סכום לא קטן באותם ימים)
האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות - שהתנגד נמרצות לחוק, נעזר באיש העסקים ג'ורג' רפלייה (Rappleyea) מדייטון, שגייס לעזרה את המורה ג'ון סקופס (Scopes) בן ה-24, מורה צעיר למדעים (מתמטיקה, פיסיקה וכימיה) בתיכון של העיירה. סקופס היה אמור ללמד בביה"ס אבולוציה ובעצם התנדב לעמוד למשפט ציבורי - בו יעמוד החוק למבחן.
ג'ון סקופס Smithsonian Institutionq/Watson Davis |
קלרנס דרו Underwood & Underwood, Library of Congress |
המשפט סוקר על-ידי עיתונאים רבים, ואף הועבר בשידור חי ברדיו. אחד העיתונאים, הנרי לואיס מנקן (Mencken), טבע לו את השם "משפט הקופים" (Scopes Monkey Trial).
ב-21 ביולי 1925, לאחר שמונה ימים של דיונים ממושכים ומעניינים שבסופם עימתה ההגנה את גנינגס בריאן עם הנכונות של האמור בתנ"ך, נמצא סקופס אשם והוא נקנס ב-100 דולר. הוא לא שילם, כי בערעור פטרו אותו מהתשלום. למרות ההרשעה, ההגנה הייתה מרוצה עקב החשיפה הגבוהה של תורת האבולוציה - וכמובן, הביזוי של אותו חוק. (שבוטל למעשה רק ב-1967).
היום השביעי של המשפט, ב-20 ביולי. בגלל החום המשפט הועבר לחצר בית המשפט בראיין (יושב) נחקר על-ידי דרו (עומד) Smithsonian Institutionq |
פורסם במקור כציוץ בטוויטר של "מדע גדול בקטנה". עודכן
שואל את עצמי אם ההיסטוריה הזו באמת כל כך רחוקה ותלושה מאיתנו...
השבמחקגם פה בארץ הקודש והקונספציות, עד היום יש עשרות אלפי אנשים (אם לא מאות אלפי? מליונים?) *שבטוחים* שמוצא האדם הוא חלילה לא "מהקוף" (לא חשוב שאף אחד לא טוען שמוצא האדם מהקוף, אלא מאב קדמון רחוק משותף), אלא מבריאה ספונטנית ביום הראשון, או השני, או בכ"ט באוגוסט על ידי בונה עולם ישתבח שמו.